Merhaba, bu yazıda maillerinizi Yandex'in ücretsiz sunduğu Kurumlar için mail'e adım adım hem Plesk ile hemde cPanel ile tanımlamayı öğreneceğiz.
E-postalarımızı Yandex'e bağlamak için ilk olarak eğer yoksa bir yandex hesabı açmamız gerekiyor.
https://mail.yandex.com.tr/ adresine girip Hesap Oluştur butonuna tıklıyoruz ve açılan sayfada gerekli bilgileri doldurup kayıt oluyoruz.
Daha sonra https://connect.yandex.com/pdd/ adresine girin ve oluşturduğunuz hesap ile giriş yapın. Daha sonra Free Mail for your domain yazısının hemen altındaki alana eklemek istediğiniz alan adını yazın ve Sign up free butonuna tıklayın. Bu işlemden sonra sizi şöyle bir ekran karşılayacak;
Gördüğünüz gibi alan adımız henüz doğrulanmadı. Alan adını doğrula bağlantısına tıklıyoruz.
Burada Meta etiket, HTML dosyası, DNS veya WHOIS seçeneklerinden birini kullanarak alan adımızı doğrulamamız gerekiyor. Ben HTML dosyası seçeneği ile doğrulama işlemini yapacağım. Bunun için FTP ile veya hosting kontrol paneliniz (plesk, cpanel vb.) ile site anadizinine yandexin belirttiği isimde bir html dosyası oluşturuyoruz ve içeriğinede yine yandexin verdiği satırları ekleyip kaydediyoruz. Daha sonra tarayıcı üzerinden bu dosyanın açıldığını kendimiz bir kontrol ediyoruz. Eğer bir problem yoksa Kontrol et butonuna tıklıyoruz. Ve şu ekran bizi karşılıyor;
Bu ekranda hiçbir değişiklik yapmıyoruz.
Son adımımız geldik. Şimdi Yandex'in verdiği MX, TXT ve CNAME kayıtlarını ekleyeceğiz.
Bunun için hosting kontrol paneline (plesk, cpanel vb.) giriş yapın.
----------------------------------------------
Plesk için;
Abonelik / alanadiniz / DNS Ayarları sayfasını açın ve Kayıt Ekle butonuna tıklayın.
Ekran görüntüsündeki gibi;
Kayıt tipi: MX
Mail exchange sunucusu: mx.yandex.net (bunun sonunda nokta olmak zorunda ancak hosting kontrol paneliniz otomatik olarak koyuyorsa sizin yazmanıza gerek yok)
Mail exchange sunucusunun önceliği: 10
Bu şekilde doldurduktan sonra Tamam butonuna tıklıyoruz.
Tekrar Kayıt Ekleyin'e tıklayıp bu sefer CNAME kaydını ekleyelim;
Ekran görüntüsündeki gibi doldurduktan sonra Tamam'a basıyoruz.
Eğer: Bu kayıt, bölgesi için yapışkan A kaydıyla çakışıyor şeklinde bir hata alırsanız mail.alanadiniz şeklinde bir A kaydı vardır ve onu silmeniz gerekmektedir. Onu sildikten sonra tekrar bu CNAME kaydını ekleyin.
Eğer: DNS bölgesinde DNS kayıtlarının yanlış kombinasyonu var şeklinde bir hata alırsanız;
DNS Ayarlarındaki değeri mail.alanadiniz olan MX kaydını silin ve bizim oluşturduğumuz değeri mx.yandex.net olan MX kaydının aktif olması için Güncelle butonuna tıklayın;
Sonra tekrar CNAME kaydını eklemeyi deneyin bu sefer olacaktır. Bu şekilde hatalar almadan yapmak için mevcut ekli olan kayıtları düzenlerseniz bir sorun olmayacaktır. Ama yukarıdaki gibi sarı uyarı çıkıp Güncelle butonu var ise ona tıklayın yoksa kayıtlar aktif olmayacaktır.
Şimdi tekrar Kayıt Ekleyin'e tıklayın;
Ekran görüntüsündeki gibi alanlarımızı doldurduktan sonra Tamam'a tıklayın.
DNS kayıtlarında yaptığınız değişiklikler henüz kaydedilmedi .... şeklinde gelen sarı uyarıda yine Güncelle butonuna tıklayın.
Plesk için bu kadar.
----------------------------------------------
Cpanel için;
Etki Alanları / Zone Editor
Burada alan adınızın sağındaki Yönet e tıklayın ve açılan listede ekli olan mevcut MX kaydını bulun ve Düzenleye tıklayın. Eğer böyle bir kayıt yoksa Kayıt Eklenin yanındaki ok'a tıklayıp Add MX Record a tıklayın.
Ekran görüntüsündeki gibi alanlarımızı doldurduktan sonra Save Record butonuna tıklayın.
Şimdi CNAME kaydımızı ekleyelim. Bunun içinde yine listede mevcut ekli olan CNAME kayıtlarından mail.alanadiniz olanı bulun ve Düzenleye tıklayın. Eğer böyle bir kayıt yoksa yeni ekleyin.
Ekran görüntüsündeki gibi alanlarımızı doldurduktan sonra Save Record butonuna tıklayın.
Şimdi TXT kaydımızı ekleyelim. Kayıt Ekle butonunun yanındaki küçük ok'a tıklayıp Add TXT Record a tıklayın ve aşağıdaki gibi doldurun.
Bu şekilde doldurduktan sonra Kayıt Ekle'ye tıklayın.
Cpanel için bu kadar.
----------------------------------------------
Bu kayıtlar eklendikten sonra hala Bu alan adı için MX kayıtları almadık şeklinde bir uyarı görebilirsiniz. Onu umursamayın. MX kayıtlarının yönlendirilmesi 3 güne kadar uzayabiliyor. Siz bu kayıtları ekledikten sonra maillerinizi oluşturabilirsiniz. Sadece tam olarak yönlendirmenin tamamlanması için maksimum 3 gün beklemeniz gerekebilir. Oradaki uyarı kaybolup tekrar gelebilir böyle şeylerde olabiliyor :)
Biz mailleri nasıl ekliyoruz ona geçelim;
Yandex Connect'e giriyoruz ve Servislerden Yönetim Araçlarına tıklıyoruz. E-posta hesaplarımızı oluşturmak için kullanacağımız sayfamız sol menüdeki ilk eleman (rusça yazan) oluyor. Buna girdiğimizde ekli olan hesaplar listelenir. Yeni mail hesabı eklemek için alttaki Ekle butonuna ve Çalışan ekle seçeneğine gidin.
Dil ve Saat dilimini değiştirmeyi unutmayın yoksa sıkıntı çıkabilir :)
E-posta hesabı eklemekte bu kadar basit işte.
Artık mail.yandex.com.tr üzerinden oluşturduğumuz maile giriş yapabiliriz. İlk kez giriş yapıldığında bir uyarı gelecektir;
Kaydı tamamla butonuna tıklarak onaylayın.
----------------------------------------------
Maillerimizi Outlook, Thunderbird gibi programlara kurmak için ihtiyacımız olan bilgiler;
IMAP için;
Gelen e-posta sunucusu: imap.yandex.com.tr
Bağlantı güvenliği: SSL
Port: 993
Giden e-posta sunucusu: smtp.yandex.com.tr
Bağlantı güvenliği: SSL
Port: 465
POP3 için;
Gelen e-posta sunucusu: pop.yandex.com.tr
Bağlantı güvenliği: SSL
Port: 995
Giden e-posta sunucusu: smtp.yandex.com.tr
Bağlantı güvenliği: SSL
Port: 465
----------------------------------------------
Evet daha fazla uzatmadan bu yazıyı bitireyim. Bu konuyla ilgili olarak başka hesaplardan mail aktarmayı ve gelen mailleri başka bir hesaba yönlendirme gibi konular üzerinede yazılar yazacağım. Özellikle alan adı sahibi değiştiği zaman eski mailleri kurtarma üzerine çok güzel tecrübe edindim ve yandex sağolsun hiçbir şekilde yardımcı olmadı bunu nasıl çözebileceğimizi detaylı bir şekilde anlatacağım.
Umarım faydalı olur.
Yorumlar Henüz yorum yapılmamış
Yeni Yorum